Kindertandheelkunde
Eerste tandartsbezoek.
Wij adviseren aan alle ouders van kinderen vanaf de tweede leeftijd van hun kinderen al kennis te laten maken met de tandarts en mondhygiënist. Dit hoeft niet gelijk te beginnen met een controle of een behandeling. U kunt samen met u kinderen komen voor uw eigen afspraken, zodat uw kinderen al went aan de omgeving in een tandartspraktijk. En vanaf de tweede leeftijd kan al worden gestart met een wensessie samen met een van de ouders op de behandelstoel. Zo kunnen kinderen eerder wennen aan een behandelstoel en aan de tandarts en kunnen wij samen een trauma bij kinderen voorkomen.
Regelmatig tandartsbezoek
Alle behandelingen van kinderen tot 18 jaar vallen onder jeugdtandverzorging. Tot 18 jaar is het van belang u kinderen ieder 6 maanden te laten controleren door de tandarts. Tijdens deze controle afspraak bekijk de tandarts het gebit op aanwezigheid van cariës, ontstekingen en afwijkingen. Veel voorkomende problemen bij kinderen zijn:
- Cariës (gaatjes)
- Zuigflescariës
- Tandplaque
- Tandvleesontstekingen
- Scheven tanden
Door ieder 6 maanden de controles uit te voeren, komt u grote behandelingen in de toekomst voor.
Cariës
Gaatjes (cariës) ontstaan als er tandplak op de tanden aanwezig is. Factoren zoals voedingsgewoonten en het gebruik van (fris-)drank spelen bij het ontstaan van gaatjes een rol, waarbij het niet alleen gaat om wat er gegeten wordt, maar vooral hoe vaak dit op een dag gebeurt. Het vullen van gaatjes is een van de meest voorkomende behandelingen in de tandartspraktijk.
Zuigflescariës
Zuigflescariës ontstaat wanneer peuters vaak en langdurig sabbelen op een zuigflesje met limonade, vruchtensap, melk- en yoghurtdranken. De suikers die hierin zitten, zijn slecht voor het melkgebit. Door het langdurige sabbelen, hebben de suikers namelijk meer kans cariës te veroorzaken.
Tandplaque
Tandplak is een zacht en kleverig, nauwelijks zichtbaar laagje van speekseleiwitten en bacteriemassa (biofilm) op de tanden en kiezen. Tandplak moet iedere dag verwijderd worden om problemen in de mond te voorkomen.
De bacteriën in de plak zijn de veroorzakers van de meest voorkomende mondproblemen, zoals:
- Ontstoken/bloedend tandvlees (gingivitis/parodontitis).
- Gaatjes (cariës).
- Slechte adem (halitose).
Tandvleesontsteking.
De kleur van gezond tandvlees is roze. Ongezond of ontstoken tandvlees is vaak roder van kleur, gezwollen en bloedt sneller bij bijvoorbeeld tandenpoetsen. Er is een regel die altijd geldt: gezond tandvlees, bloedt nooit!
Scheve tanden
Als iemand bij de tandarts komt met de vraag of er iets gedaan kan worden aan de scheefstaande tanden zal de tandarts eerst onderzoek moeten doen. De tandarts kijkt dan naar de stand van de tanden boven en de stand van de tanden onder. Maar ook niet te vergeten de stand van de boventanden ten opzichte van de ondertanden. De tandarts inspecteert de gezondheid van de tanden: veel of weinig vullingen en wel of geen aanwezigheid van kronen/bruggen. Aan de hand van deze gegevens kan de tandarts, samen met de patiënt de volgende bespreken: orthodontie (beugel)
Preventie
Wij zeggen: voorkomen is beter dan genezen! Daarom wordt bij Radiant Dental ook veel aandacht besteed aan preventie. Het eerste stap in preventie is de samenwerking van de ouders. Zonder de samenwerking van de ouders zal preventie vroeg of laat altijd falen. Voor alle preventieve behandelingen streven wij ouders actief bij te trekken
Radiant Dental neemt alle stappen om kinderen een gezond gebit geven en te behouden. De begeleiding van een mondhygiënist speelt hier een essentiële rol. Wij adviseren om uw kinderen zeker ieder 3 maanden bij de mondhygiënist te behandelen voor een mondhygiëne controle. De mondhygiënist zal alle stappen bespreken en een vervolg inplannen.
Radiant Dental probeert het ontstaan van gaatjes minimaal te houden. Dit proberen wij door de volgens behandelingen:
- Plaque controle
- Instructie en voorlichting (ieder bezoek bij de mondhygiënist)
- Gebitsreiniging
- Fluoridebehandeling
Als er toch gaatjes ontstaan, kan een tandarts of mondhygiënist een fluoridebehandeling geven om dit proces af te remmen.
Let op: gebruik extra fluoride alleen in overleg met de tandarts of mondhygiënist.
- Sealen
Het woordje ‘sealen’ is afgeleid van het Engelse werkwoord ‘to seal’. Dat betekent afdichten of verzegelen. Sealen bij de tandarts betekent dan ook het afdichten of verzegelen van groefjes en putjes in tanden en kiezen. De tandarts of mondhygiënist brengt een laagje kunststoflak of kunstharscement aan. Deze kan transparant of geelwit zijn.
Orthodontie
Door middel van een beugel kan gezorgd worden dat de scheve tanden weer mooi recht komen te staan. Ook kan een beugel er vaak weer voor zorgen dat de tanden boven ten opzichte van onder beter komen te staan. Deze behandeling vergt natuurlijk tijd en geduld van de patiënt, maar is het minst schadelijk voor de tanden.
Bron: allesoverhetgebit
Een mond met rechte tanden
Je krijgt een beugel als je tanden scheef staan of niet goed op elkaar passen. De beugel zorgt ervoor dat je tanden en kiezen weer netjes in de rij komen en goed op elkaar aansluiten. Ook je tanden poetsen gaat gemakkelijker. Zo krijg je weer een stralende glimlach en blijft je gebit beter gaaf en gezond. Van een mooi gebit word je blij! Een mond met rechte tanden ziet er mooi uit
Welke beugel krijg je en wanneer moet je die dragen?
Er zijn verschillende soorten beugels die verschillende dingen kunnen. Met een slotjesbeugel (brackets (de slotjes) die op je tanden vastzitten) kunnen tanden en kiezen worden verplaatst om ze recht te zetten. Er zijn verschillende soorten slotjes: wit of van metaal, met of zonder verend klepje. Een afwijkende kaakstand kan worden behandeld met een blokbeugel of een buitenboordbeugel. Als er ruimtegebrek is kun je soms met een beugel wat extra ruimte maken, in andere gevallen is het beter om blijvende kiezen te verwijderen. De keus voor een beugel hangt helemaal af van de stand van jouw gebit, hoever je bent met de wisseling van je gebit en van je groei. Dat geldt ook voor de draagtijden. Hoe meer je de beugel draagt, hoe beter hij werkt! Je spreekt dit allemaal af met tandarts.
Bron: ivorenkruis
Tand eruit? Tand erin!
Het kan zomaar gebeuren bij het stoeien, sporten of wanneer je ongelukkig valt: een hele tand eruit. Als je de tand nog hebt, zijn er een aantal dingen die je absoluut wel én niet moet doen.
Let op: plaats een melktandje nooit terug
Een melktand terugzetten kan schadelijk zijn voor de onderliggende tand, die nog moet doorkomen. Ga voor de zekerheid wel naar de tandarts.
Neem overdag contact op met je eigen tandarts. ’s Avonds en in het weekend kan je terecht bij de spoedlijn van Radiant Dental
De tandarts beoordeelt of de tand die eruit is gegaan nog terug te zetten is. Hij of zij kan dit vakkundig doen, zodat de tand behouden blijft voor het gebit.